Schooljaarverslag 2021-2022

 


        




Ondanks dat corona voor vertraging heeft gezorgd in het opnieuw oppakken van onze werkzaamheden, hebben we in het schooljaar 2021-2022 toch mooie dingen bereikt en meegemaakt.

Hier leest u een klein overzicht van verschillende leuke momenten.

 

 (Film over toegankelijkheid)




Een hele tijd geleden gaven we jullie een vooruitblik naar de toegankelijkheidsfilm.

Deze is nog steeds in de maak en nieuwe informatie volgt zo snel mogelijk. Dank aan iedereen die hier aan meewerkt en het geduld van ieder die afwacht.

 

De eerste schoolbezoeken na een lange stop





     

Corona zorgde ervoor dat we als organisatie onze activiteiten pas veel later weer konden hervatten.

Na een korte periode ging het land weer op slot en moesten onze medewerkers weer opnieuw stoppen met het bezoeken van scholen. Het heeft zoals voor zovelen geduld geëist.

Maar toen we dan eindelijk weer mochten beginnen, genoot ieder weer met volle teugen, zo bleek maar weer dat niet alleen de medewerkers maar ook de basisschoolleerlingen dit project ontzettend hebben gemist.

 

De klassenfoto is van het Parkstad woensdag team.

Met daaronder een collage van actiefoto’s van een schoolbezoek aan BS De Hoefer door het maandag Sittard team.


 

 Gips Spelen en Leren te gast bij Het Oranje Kruis

 


 

Afgelopen schooljaar was Spelen en Leren ook te gast bij Het Oranje Kruis.

Deze organisatie zet zich in voor het redden  van levens en in de praktijk ongetwijfeld te maken krijgen met de gehandicapte mens. 

Deze middag waren er verschillende ervaringsdeskundigen aanwezig om een waardevolle workshop te geven aan de medewerkers van Het Oranje kruis, waaronder onze eigen Marianne.

 

 

 Marjo en Christien vieren beide 25 jarig jubileum





Het afgelopen schooljaar mochten Marjo en Christien op woensdag 24 november 2021 vieren, dat ze  25 jaar actief zijn binnen onze stichting.

Natuurlijk mochten hun teamleden ook niet bij dit bijzondere moment ook niet ontbreken. Onder het genot van een heerlijk diner en een drankje, kregen de twee dames het felbegeerde Gips speldje uitgereikt.

Wij hopen dat ze nog vele jaren bij onze organisatie zullen blijven.



Alle teams welkom op kantoor

 


 

Wij wilde al voor geruime tijd al onze teams de gelegenheid geven een bezoek te brengen aan ons kantoor.

Maar door het Coronavirus heeft dit lang op zich moeten laten wachten. Toen dit eindelijk mogelijk was, was iedereen welkom voor een lekkere lunch. Bestaande uit een lekkere kom soep, broodjes gezond en een stuk vla. Onze gasten kregen ook een kijkje achter de schermen van een nieuw project.

 

Dit project ontwikkelen we i.s.m. Beleef Autisme. Het plaatst een leerkracht direct in de schoenen van een leerling met autisme met dank aan Virtual Reality (VR)


Een dorp voor iedereen



 

 

Diezelfde maand werkte Spelen en Leren samen met verschillende maatschappelijke organisaties om het vak burgerschap naar het basisonderwijs te brengen.

Samen met de organisaties: Provinciaal Platform voor Diversiteit, Stichting Meer Kleur en Kwaliteit, Stichting Toegankelijk Weert, RICK, SKVGOL, Jong NL, Scouting Limburg en Jeugdwerk Limburg, werden er pilotlessen ontwikkeld voor groep 5 t/m 8 bestaande uit 3 lesmiddagen.

De eerste les bestaat uit interviews met de aanwezige ervaringsdeskundigen die vanuit Stichting SMOL (Samenwerkende Maatschappelijke Organisaties Limburg) meewerken. Met de opgedane kennis uit de interviews gaan de leerlingen creatief aan de slag.

De leerlingen maken tijdens de tweede middag een kijkdoos met hun visie op een inclusief dorp/stad waar iedereen leeft en welkom is. 

Tijdens de derde les hebben leerlingen de kans deze kijkdozen te presenteren. 

Wordt vervolgd.



Inzamelingsactie voor Oekraïne





Het Sint Jans-college in Hoensbroek heeft een inzamelingsactie gestart voor de mensen in Oekraïne. Naast het inzamelen van spullen is er ook een geldbedrag opgehaald zodat het transport naar Oekraïne ook betaalt kan worden. Sint Jan heeft voor deze actie de handen ineen geslagen met de stichting Samen Delen en GIPS S&L.

De spullen die ingezameld zijn moesten naar het depot van St. Samen Delen. Daarvoor is het busje van GIPS S&L gecharterd dat bomvol zat, een geslaagde actie dus!



 Spelen & Leren Werkgroep Ongehinderd testen Anytime Fitness Kerkrade





Stichting Gips werkte afgelopen schooljaar ook een paar keer samen met de gemeente Kerkrade en werkgroep ongehinderd.

Samen met deze werkgroep en Iedereen Kan Sporten Parkstad, brachten we een bezoek aan Anytime Fitness Kerkrade.

Nadat we hartelijk werden ontvangen keken Suzanne, John en Dennis met een scherpe blik naar de positieve en verbeterpunten m.b.t. de toegankelijkheid van de locatie. Mooi en belangrijk werk want sport is belangrijk voor iedereen.


 

 Een restaurant vol jubilarissen





 Veel jubilarissen hebben lang op dit moment moeten wachten. Deze kanjers zijn alweer 10 jaar actief binnen onze stichting. Natuurlijk konden we dit niet zomaar voorbij laten gaan. Nu het weer mogelijk is waren Petra, Frans, Leen, Korneel en Liesbeth: alsnog uitgenodigd om dit bijzondere moment te vieren.

En wat was het gezellig. Het restaurant was gevuld met jubilarissen en hun teamleden, die zich iedere week weer met hart en ziel inzetten waar Spelen en Leren voor staat. Een voor een kregen ze daarom ook allemaal het welverdiende Gips Speldje uitgereikt. Iedereen van harte gefeliciteerd en wij hopen dat we jullie nog lang bij onze stichting mogen verwelkomen.

Op de collage zie je hoe iedereen geniet van het heerlijke eten en trots het speldje in ontvangst neemt.


Een nieuwe opdracht voor basisschoolleerlingen


Een tijdje geleden hebben we leerlingen van basisschool ’t Kirkeveldsje en de Bundeling benaderd om mee te doen aan een pilot opdracht. Leerlingen kregen de taak om oplossingen te verzinnen voor problemen waar mensen met een handicap tegenaan lopen.


Deze oplossingen mochten zo creatief, gek of onuitvoerbaar zijn. Hier kwamen de leukste ideeën uit voort. Zo bedachten ze oplossingen voor mensen in een rolstoel, maar ook voor mensen die slecht ter been zijn en op elleboogkrukken lopen of voor blinde mensen. Het idee is om dit na de zomervakantie toe te passen op meerdere basisscholen en zo meer naamsbekendheid te creëren voor onze organisatie. Hier kwamen al een paar hele creatieve oplossingen uit voort.

De oplossingen van basisschool ’t Kirkeveldje zijn gedigitaliseerd en naar ons opgestuurd.

Deze ideeën hebben we verzameld en verwerkt in een kleine video. 



 

Training aan de groenvoorziening Kerkrade




 

Nogmaals gaven wij in samenwerking met de gemeente Kerkrade een training om bewustwording te creëren. De dames & heren van de groenvoorziening liepen door weer en wind met rollators, blindenstokken en waande zich een weg met rolstoelen door smalle paadjes.

Dit zijn uitdagingen die mensen met een handicap dagelijks moeten overwinnen. Bij afloop kregen medewerkers Suzanne, Jean en Dennis mooie reacties te horen en is er meer begrip gekweekt. Waardoor hopelijk meer mensen met een handicap niet onnodig van de stoep af hoeven te gaan om hinderend groen te vermijden. Dit was leuk om te doen en de weersomstandigheid deed geen afbraak aan de gezellige sfeer.



21 juli 2022 (Team Venray bezoekt KC De Kastanjelaar)




Het team van Venray bracht het afgelopen schoolseizoen een bezoek aan KC De Kastanjelaar.

Dit was een middag die zowel voor de leerlingen, leerkrachten en ervaringsdeskundigen, als zeer leuk werd ervaren. Het is zelfs zo goed bevallen dat de school al heeft toegezegd voor een bezoek van stichting Gips voor schooljaar 2022-2023. 

Als herinnering kregen we een leuke collage toegestuurd.
Deze is gevuld met actiefoto’s en momenten van de interviews in de klas.
Dit geeft een goed beeld van wat men kan verwachten als ze Spelen en Leren op school uitnodigen. 

We zijn dan ook apentrots op onze teams die zich wekelijks weer inzetten als ambassadeur van onze stichting.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pilot opdracht BS 't Kirkeveldsje

Hoe ziet een schoolbezoek van Spelen en Leren eruit?