Handicaps in de actualiteit: Griezelwielen

  



Handicaps in de actualiteit: Griezelwielen

 

Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteedt aan mensen met een handicap. Denk bijvoorbeeld aan films waar deze mensen centraal staan of boeken waarin deze groep een belangrijke rol krijgt. Dat laatste zetten we vandaag in de spotlight. Maak via deze post kennis met kinderboekenschrijver Paul Van Loon en het 18e deel uit zijn Dolfje Weerwolfje reeks: Griezelwielen.

 

Paul Van Loon en Dolfje Weerwolfje

Paul van Loon is al sinds begin jaren 80 actief als kinderboekenschrijver. Zijn bekendste werken zijn o.a. De Griezelbus Reeks waarvan in 1991 het eerste deel verscheen. En Dolfje Weerwolfje. Deze boeken gaan over de avonturen van Dolfje Spaan die ontdekt op de nacht dat hij 7 jaar wordt, anders is dan andere kinderen. Tijdens die bewuste nacht krijgt hij overal jeuk en kleine haartjes. Totdat hij uiteindelijk in een klein ‘weerwolfje’ verandert. Dit wordt de basis voor een van, van Loon’s meest geliefde werken. Zo zijn deze boeken al meerdere malen geselecteerd door de Nederlandse kinderboekenjury en zijn er inmiddels 23 boeken over Dolfje verschenen.

 

Griezelwielen

Het is vlak voor Halloween wanneer Dolfje na een nachtmerrie wakker wordt in het Weerwolvenbos. Op afraden van zijn vriend Timmie heeft hij voor het slapen gaan De Griezelbus gelezen. Nu is hij slaapwandelend in het Weerwolvenbos terecht gekomen. Echter blijkt er iets veranderd te zijn. Het bos wordt overspoeld door Spoken, Zombies, Geraamtes en andere griezels. Deze monsters worden opgejaagd door Ginder de Geestenjager. Met zijn koets aanvoerend door zwarte paarden en vlammende wielen  probeert hij monsters uit de mensenwereld te verjagen. Zodra hij Dolfje ontdekt opent hij de jacht op het kleine weerwolfje. Gelukkig schiet Valentijn de vampier hem te hulp. Hij laat Dolfje schuilen in zijn geheime hol en weet zo de jager te ontlopen.

 

De volgende ochtend wanneer hij met zijn beste vriendinnetje Noura naar school loopt, vertelt Dolfje alles over de vreemde figuren in zijn geliefde bos. Opeens komt er vanuit de verte een rolstoel voorbij geraasd met een dun persoon erin. Wanneer de rolstoel niet op tijd tot stilstand komt land het jongetje in een voortuin, in het zachte gras. Dit dunne jongetje met rood haar heet Rolfje. Hij heeft een handicap waardoor zijn botten gemakkelijk breken. Dolfje en Noura helpen Rolfje overeind. Ondanks zijn handicap, is Rolfje altijd in voor een lolletje. Hij geeft zichzelf de bijnaam: Rolstoel Rolfje. De rolstoel is uitgerust met allerlei snufjes die zijn vader speciaal voor hem heeft uitgevonden. Een nieuwe vriendschap ontstaat. Dolfje begint steeds meer om zijn nieuwe vriend te geven. Echter is er een probleem. De gezondheid van zijn vriend gaat steeds verder achteruit en Dolfje weet niet hoe hij hem kan helpen.

Later vertelt zijn Opa, Opa Weerwolf dat de poort van Halloween te vroeg is geopend door een oude heks. Zal het Dolfje lukken om deze heks te verslaan, uit handen te blijven van Ginder en zijn nieuwe vriend te helpen? Lees het nu in Griezelwielen.

 

Hoe is het idee voor Griezelwielen ontstaan? 

Meneer van Loon toert met zijn theatervoorstelling: Paul van Loon en andere Snuiters door het land. Met behulp van zang en theater komen zijn verhalen tot leven. Na afloop kunnen bezoekers zijn of haar boeken laten signeren. Romy was ook aanwezig bij een van deze voorstellingen. Ze bleef netjes in de rij wachten en toen vroeg ze of Dolfje eens avonturen kon beleven met iemand in een rolstoel. Aangezien Romy zelf in een rolstoel zit vindt ze dat een cool idee. Paul beloofde haar erover na te denken. Er ging tijd overheen. Paul was druk aan het schrijven, totdat hij ineens aan de belofte aan Romy moest denken. Hij ging ermee aan de slag en Griezelwielen was geboren. Het eerste exemplaar werd door Paul uitgereikt aan Romy.

Benieuwd geworden? Dit boek is te bestellen op Bol.com of via de officiële website van Paul van Loon. Wanneer je het via zijn website bestelt kun je het laten signeren.

 


 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Schooljaarverslag 2021-2022

Pilot opdracht BS 't Kirkeveldsje

Feedback Vista College GIPS Project 01